Diferenta dintre sindromul de tunel carpian si sindromul de tunel cubital

Durerea si amorteala la nivelul degetelor sunt adesea asociate cu sindromul de tunel carpian. Cu toate acestea, sindromul de tunel cubital, o afectiune similara, insa mai putin cunoscuta, provoaca si el amorteala, furnicaturi, durere si slabiciune musculara la fel de severe ca si sindromul de tunel carpian. Ambele sunt neuropatii de compresie si sunt cauzate de presiunea crescuta asupra unui nerv din membrul superior. Afla, in randurile ce urmeaza, care sunt diferentele dintre cele doua afectiuni.

Care sunt diferentele dintre sindromul de tunel carpian si sindromul de tunel cubital?

Ambele afectiuni, dupa cum am mentionat, rezulta din compresia nervoasa. Diferenta este locul in care se afla nervul. In cazul sindromului de tunel cubital, avem de-a face cu o compresie a nervului ulnar in tunelul cubital, un pasaj ingust aflat in interiorul cotului, cauzata de indoirea repetata a cotului sau de o ranire.

Sindromul de tunel carpian, pe de alta parte, rezulta din compresia nervului median in tunelul carpian, un pasaj aflat in incheietura mainii. Nu exista o cauza cunoscuta a sindromului de tunel carpian, dar se stie ca exista anumiti factori care cresc riscul. Miscarile repetitive ale mainii si incheieturii mainii, entorsele, fracturile in zona incheieturii mainii, sarcina si anumite afectiuni (cum ar fi artrita reumatoida, hipotiroidismul sau diabetul) pot creste riscul de aparitie a sindromului de tunel carpian.

Simptomele sindromului de tunel carpian vs. simptomele sindromului de tunel cubital

Atat sindromul de tunel carpian, cat si cel cubital afecteaza degetele si mainile, provocand amorteala, furnicaturi si durere. Durerea si amorteala din sindromul de tunel carpian se simt mai mult in police, degetul aratator, degetul mijlociu si in prima jumatate a degetului inelar. Este posibil sa simti, de asemenea, o senzatie de arsura in incheietura mainii si in mana, ce uneori radiaza spre antebrat si chiar spre umar. Simptomele sunt mai suparatoare noaptea, putand cauza probleme de somn.

In cazul sindromului de tunel cubital, amorteala, furnicaturile si durerea sunt mai pronuntate in a doua jumatate a degetului inelar si in degetul mic. Simptomele sunt mai pronuntate si in acest caz noaptea, cand iti indoi cotul in timp ce dormi.

Cum se trateaza sindromul de tunel carpian si sindromul de tunel cubital?

Optiunile de tratament difera pentru fiecare afectiune, dar terapiile conservatoare reprezinta prima linie de tratament pentru a restabili functia pierduta si a atenua simptomele. Deoarece ambele sunt mai suparatoare atunci cand dormi, se recomanda purtarea unei orteze specifice pe timp de noapte. De asemenea, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, injectiile cu corticosteroizi si fiziokinetoterapia pot fi de folos atat pentru sindromul de tunel carpian, cat si pentru cel cubital. Metodele de tratament nechirurgical sunt insa utile doar cand boala este in stadiu incipient. In stadiu mediu sau avansat, se recomanda o interventie chirurgicala.

Operatia in sindromul de tunel carpian se face pentru a elimina complet presiunea asupra nervului median prin taierea ligamentului carpian transvers. Procedura este urmata de kinetoterapie pentru a intari musculatura din zona incheieturii mainii si a restabili functia pierduta, daca este cazul.

La sindromul de tunel cubital, interventia chirurgicala presupune eliberarea nervului ulnar de sub fascia  muschiului flexor ulnar al carpului si mutarea nervului ulnar anterior de epicondilul humeral medial.

Pe www.bestetic.ro poti gasi toate informatiile legate de sindromul de tunel carpian.