Cum să organizezi bucătăria astfel încât să obții un spațiu aerisit?
Dincolo de buna amenajare a unei bucătării, organizarea ulterioară a acesteia influentează, fără îndoială, aspectul final al încăperii. Există sectoare ale bucătăriei mai puțin estetice și, deși par o cauză pierdută, le poți înfrumuseța cu elementele potrivite.
Iată câteva sfaturi utile în organizarea și depozitarea eficientă a obiectelor în bucătărie!
Zona de depozitare și cea de lucru
Zona de depozitare nu se rezumă strict la mobilierul burdușit de ustensile de bucătărie. Cămara și frigiderul constituie, de asemenea, spații vitale de care oricine are nevoie. Dat fiind faptul că în bucătărie sunt depozitate doar obiectele necesare, rezervă un spațiu în cămară destinat celor mai puțin folosite. În privința zonei de lucru, trebuie să ții cont de anumite aspecte deosebit de importante pentru a obține un spațiu atât funcțional, cât și estetic.
Blatul este destinat exclusiv preparării bucatelor, ceea ce înseamnă că trebuie să fie cât mai liber. Asigură-ți un spațiu generos de minimum un metru lungime pentru a te putea desfășura cu ușurință în timp ce gătești. Pe lângă espressorul de cafea și cuptorul cu microunde pe care poate că vei fi nevoită să le lași pe blat, există situații când suprafața este suficient de mare încât poți așeza diverse condimente sau obiecte de decor. Pentru un aspect cât mai ordonat și aerisit, evită aglomerarea spațiilor vizibile și mizează pe depozitarea obiectelor necesare cât mai la îndemână.
Zona aragazului
Aragazul, suprafețele din vecinătate și dulapurile în care sunt depozitate oalele și tigăile constituie zona destinată gătitului. Acestea trebuie să fie poziționate în apropierea spațiului de preparare pentru a oferi continuitatea procesului tipic desfășurat în bucătărie. Rezervă un spațiu generos în jurul aragazului pentru a avea libertate de mișcare și folosește blatul din vecinătate pentru a așeza un suport destinat vaselor fierbinți sau pentru spatula pe care tocmai ai folosit-o și pe care nu o poți lăsa în tigaie cât încă este pe foc.
Zona chiuvetei
Zona de curățare cuprinde, întâi de toate, chiuveta și mai apoi utilitățile din jurul acesteia. Deși nu este cel mai estetic colțișor al bucătăriei, este un sector de-a dreptul important de care nu ne putem lipsi. Întrucât nu-l poți exclude din bucătărie sau ascunde în vreun fel, atât chiuveta propriu-zisă, cât și accesoriile acesteia au căpătat de-a lungul vremii un aspect cât mai plăcut. Atât materialele din care sunt confectionate, cât și forma și detaliile pe care le au fac o diferență mai mult decât sesizabilă.
Probabil cel mai voluminos element din acea zonă este scurgătorul de vase. Ei bine, găsește unul care să se piardă frumos în peisaj și care să complimenteze design-ul existent al bucătăriei. Un scurgător de vase din inox de pe Oscardeko.ro poate fi exact ceea ce cauți. Dincolo de necesități, poți înfrumuseța zona prin înlocuirea ambalajului original al detergentului de vase cu un dispenser de detergent într-o nuanță din paleta de culori a actualei bucătării. Bureților de vase le poți găsi loc alături de dispenser pe un suport, de preferat unul metalic care să permită scurgerea apei.
Dincolo de aceste precizări, bucătăria va avea un aspect dezordonat dacă nu vei menține ordinea atât pe suprafețele vizibile, cât și în interiorul spațiilor de depozitare.
Sursă foto – unsplash.com.